Mag ik heel dichtbij bestralen met UVA-lamp uit 1985?

  • Hans Krabbe

    Ik heb een UV-A-lamp voor thuisgebruik. Ik heb deze gekocht rond 1985. Hij werkt nog goed.

    Hiermee kun je op een afstand van 50 centimeter ongeveer de helft van je lichaam beschijnen aan één kant. Er zit één lamp in die lijkt op een grote halogeenlamp. Dit apparaat heeft dus geen buislampen.

    Volgens de gebruiksaaanwijzing mag ik er ongeveer een half uur per keer onder, op een afstand van 50 cm. Mijn hele lichaam bestralen duurt dan dus totaal vier keer een half uur.

    Mag ik die afstand ook verkleinen naar vijf cm of twintig cm, als ik de tijd verkort naar bijvoorbeeld twee minuten? Dat spaart me namelijk tijd. Dan ben ik totaal slechts 4 x 2 minuten kwijt. En dat bespaart me ook elektriciteit. Deze vraag geldt ook voor mijn gezicht.

    Ik heb gemerkt dat ik niet verbrand, als ik mijn huid per keer twee minuten bestraal op 5 cm afstand.

    Deze lamp is de Philips HP 3134/A. Hij heeft een beige behuizing van kunststof. Hij staat rechtop en is ongeveer 45 cm meter hoog, 25 cm breed en 18 cm diep. De afstand is te meten met een ingebouwd uttrekbaar meetlint.

    Zijn er nog andere webforums waar ik deze vraag kan stellen? Ik hoop dat je antwoord wilt geven, ook al ben je er niet zeker over.

    Alvast bedankt.

  • PeepPeep

    Ik ken de eigenschappen niet van UVA bij zo dichtbij bestralen, wellicht kan je huisarts hier wat over vertellen. Maar het lijkt mij niet de bedoeling, het is bij zo dicht bij plaatsen niet alleen de lamp de het UVA effect geeft, maar door de warmte van de lamp wordt je huid en de spieren/weefsels eronder ook erg opgewarmd. Lijkt me wellicht niet goed…….

  • Hans Krabbe

    PeepPeep, dank voor je antwoord. Ik zorg ervoor dat mijn huid niet te warm wordt. Daardoor heb ik bij deze manier van bestralen geen last van een eerste- of tweedegraadsverbranding, zoals die kan optreden bij huidcontact met bijvoorbeeld een strijkijzer.

    En ik heb het UV-brilletje voor deze manier van bestralen extra beschermend proberen te maken door er vijf lagen wit papier in te stoppen.

    Verder is de bestralingsafstand bij een moderne zonnebank ook slechts een paar centimeter. Hoewel die lampen warschijnlijk veel minder fel zijn dan bij mijn UVA-lamp. (Met UVA bedoel ik dat mijn lamp in principe alleen UV-A-straling geeft.)

    Ik zou het inderdaad aan een huisarts kunnen vragen, maar ik betwijfel of die het antwoord weet. Ik zoek hiervoor eigenlijk een dermatoloog. Liefst één die is gespecialiseerd in UV-bestraling. Maar ik ben blij met iedereen die hier wil reageren.