kind en zonnebank

  • Ger

    Advies,

    Mijn zoon van 8 ziet er in de winter altijd erg witjes uit.

    Heeft altijd blauwe kringen onder zijn ogen en wordt hierdoor vaak aangesproken. Ben je ziek, ben je moei, of ben je te laat naar bed gegaan.

    Aangezien hij erg onzeker is van zichzelf zijn deze opmerkingen niet bevordelijk.

    Nu vragen wij ons af, is gebruik maken van de zonnebank een mogelijkheid.

    Graag advies of kinderen ook gebruik mogen maken van de zonnebank?

    M.vr.gr. Ger

  • D. Elbers / Alternatief vof

    Beste Ger,

    Een vuistregel is dat kinderen pas vanaf 15 jaar onder de zonnebank mogen.

    (advies stichting verantwoord zonnen). De rede hiervoor is dat men het onnodig vindt kinderen alleen voor een leuk kleurtje te laten zonnen gezien de mogelijke gezondheidsrisico's. In dit geval echter zou ik een uitzondering maken. Als hij zich beter zou voelen wanneer hij niet zo wit is, is het zeker aan te raden om onder de zonnebank te gaan.

    Let wel op ! Zorg dat de bruiningstijden zeker in het begin heel kort zijn en laat hem altijd een beschermingsbrilletje of oogdopjes dragen.

    Met vriendelijke groet,

    Dennis

  • Ger

    Hallo Denis,

    Bedankt voor je snelle reactie.

    Ik heb vandaag nog geprobeerd dit onderwerp via internet op te zoeken,

    helaas geen resultaat gevonden.

    Om op jou advies in te gaan, we zullen inderdaad de bruiningstijd zeer kort houden. Belangrijk is voor hem dat hij net dat tintje kan krijgen waardoor hij niet steeds geconfronteerd wordt met wat ik eerder aangaf. Het gaat dus niet om het echt bruin willen worden, maar om een stukje zelfvertrouwen! en dat is voor hem op dit moment erg belangrijk.

    Nogmaals bedankt voor je advies.

    M.vr.gr. Ger

  • Sjors

    Maar ook voor kinderen geldt; overdaad schaadt en soms al eerder

  • Bart

    Volgens mij moet Sjors zich beter verdiepen in de achtergronden van zonnen en zonneapparatuur. Kinderen onder de 16 jaar wordt sowieso afgeraden gebruik te maken van de zonnebank.

  • Gerrit

    Onder een zonnebank vang je geen licht en loopt niemand gevaar. Wanneer je echter op de (zonne)bank, onder de zonnehemel gaat liggen kom je in aanraking met het (kunstmatige) zonlicht en loop je kans op verbranding en huidkanker.

    Een broer van mij heeft op aanraden van zijn huidspecialist zijn zonnehemel opgeruimd. Gebleken is dat de meeste gevallen van huidkanker worden veroorzaakt door (dan dus altijd overmatig) gebruik van zonneapparatuur.

    Dat een volwassene er voor kiest om de vergrootte kans op huidkanker te accepteren door in de zon, of onder een zonnehemel/ op een zonnebank te gaan liggen is, de sociale aspecten daargelaten, voor hen zelf.

    Kinderen dit risico laten lopen en dan enkel voor een kleurtje gaat m.i. te ver.

  • Romario

    Hé allemaal,

    Ik ben 15 en ben al van mij zelf getint ben italiaans. Maar in de winter ga ik vaak naar de zonnebank want ik vind het mooier als ik met een kleurtje loop.

  • Sjors

    De gevaren van een zonnehemel, eventueel i.c.m. een zonnebank, moeten niet worden onderschat.

    Een lichte tint wordt wel eeens gezien als een ‘gezond kleurtje’. Zonlicht, en zeker ook kunstlicht van zonnehemels, is schadelijk voor de huid.

    Ja, er is zoveel schadelijk en wat mag dan nog wel kan je jezelf dan afvragen.

    Blijft wel overeind dat wanneer iemand (te lang) onder de zon of onder de zonnehemel gaat hij/ zij een vergrootte kans heeft om huidkanker te krijgen.

    Dat volwassenen dit risico accepteren voor henzelf is nog tot daar aantoe. Kinderen deze keuze laten maken, of zelfs onder de zonnehemel laten gaan is niet acceptabel.

    Ik denk dat wanneer een kind huidkanker zou oplopen omdat de ouders/ opvoeders de waarschuwingen niet ter harte hebben genomen, een rechter daar zeker op zal reageren.

  • mandy

    hallo, ik werk nzelf bij een proffesionele zonnestudio en daar mogen kinderen onder de 16 jaar niet zonnen om de volgende redenen het imuunsysteem kan aangetast worden en daarbij is de kans groter op het krijgen van moedervlekken met als gevolg op een lange termijn kans op huidkanker dus beslist niet doen, mandy